Translate

26 december 2016

vrede op aarde....

Vrede op Aarde voor de Kinderen van Goede Wil.

Van deze bijbelse uitspraak vraag ik me al mijn hele leven af, wie is die Wil die dan zogenaamd zo Goed is? En is die Wil een man of een vrouw?

Vroeger, op de zondagsschool, heb ik die vragen vaak gesteld. Nooit kreeg ik een begrijpeijk antwoord. Een keer zei de kapelaan, heel kinderachtig, “Dat ben je zelf!”, maar meestal negeerde hij me volledig. Was ie net effe bezig met andere kinderen. Jaja….

Ook heb ik de hele bijbel doorgespit, maar er komt niemand in voor die Wil heet. Nee, die heten allemaal Sarah, Mozes, David, Esther. Van die bijbelse namen, weet je wel.

Ik heb mijn vingers blauw gegoogeld, maar Goede Wil kwam ik nergens tegen, ook niet op Wikipedia. Wel kwam ik daar Goede Mie tegen. Dat bleek echter geen Indisch gerecht met bami te zijn, maar een Leidse massa moordenares. Maar toen dacht ik wel ineens, misschien is Goede Wil ook wel iets heel anders. Misschien is het geen persoon. Misschien is het anagram!

Ja, natuurlijk! In de bijbel zeggen ze nooit iets normaal. Nee, dat moet altijd omslachtig en met moeilijke woorden, als ‘parabels’ (wat gewoon verhaaltjes zijn). Vraag je Jezus rechtstreeks “kom ik als rijke stinkerd ook in de hemel?”, krijg je als antwoord “het is makkelijker voor een kameel om door het oog van de naald te gaan”. ??? Hij had ook gewoon kunnen zeggen “Weinig kans, gozer!” Kort, duidelijk, helder. Maar nee, het moet omslachtig, zodat iedereen kan gaan lopen gissen wat er nu precies bedoeld wordt. Dus ergens wel logisch dat dan Goede Wil ook niet gewoon Goede Wil is, maar een anagram!

Maar welke andere woorden kan je maken met de letters van “goedewil”? Ik puzzelen, maar er kwam niet veel bruikbaars uit. Woede Gil, Geil Woed, Gode Weil. Het beste was eigenlijk Dweil Ego! Dus daar hou ik het dan maar bij. Ben ook wel een beetje klaar met mijn zoektocht naar Goede Wil. Ik stop ermee. Dus wat mij betreft wordt het vanaf nu…

Vrede op Aarde voor Iedereen met een Dweil Ego!

Amen!