Translate

04 september 2018

Vrienden noemen me 21jjnqcq6wjbpgyxikj763lrq

Gisteren, of eigenlijk vorige week ergens, of misschien is het al wel twee weken terug, ja ik weet de datum niet meer zo precies, en wat doet het er ook toe, dus hou er nou eens over op!

Eh, wat wilde ik zeggen? Oh ja! Enige tijd geleden, toen ik Spotify opende.... Ja, dit gaat over dus Spotify. Naar verluidt de grootste aanbieder van 'streaming music' in Europa. Het gaat dus niet over Apple Music, want dat heb ik helaas niet. Dat komt omdat wij, mijn vrouw en ik, wij delen een 'family account' op Spotify. Ja, zij gebruikte Spotify al een tijd, had al veel afspeellijsten samengesteld en had dan ook geen behoefte om op Apple Music over te stappen. Dat kan ik wel snappen, dus dat doe ik dan ook. En ik ben natuurlijk een echte Hollander dus koos ik ervoor om geld te besparen en over te stappen op Spotify. Want zo’n 'family account' is een stuk voordeliger dan twee aparte. Dat geldt natuurlijk ook voor een familie account bij Apple, maar mijn vrouw weigerde dus de overstap te maken naar het veel completere Apple Music. Maar zoals ik al eerder zei, dat kan ik wel snappen, dus dat doe ik dan ook.

Eh, wat wilde ik zeggen? Oh ja!  Dus onlangs, toen ik de Spotify-app opende op mijn iPhone (Apple) merkte ik op dat mijn naam weg was. Ik kon niet meer zien ie ik was. Natuurlijk weet ik elf wel wie ik ben, maar meestal zie je je eigen naam als je ergens inlogt op je account. Met "Welcome Salvatore Cocco" of "Welcome SalCocco61" laat de aanbieder je weten dat ie blij is dat je van zijn service gebruikt maakt. Nou, Spotify verwelkomde mij met "Welcome 21jjnqcq6wjbpgyxikj763lrq". ???

Ik googelen en daar vond ik de verklaring. Eerder logde ik in op Spotify met mijn Facebook account, maar omdat ik Facebook heb verlaten en nu weer gewoon inlog met mijn e-mailadres en wachtwoord, heeft Spotify mij, helemaal gratis, een compleet nieuwe naam gegeven. Niet mijn facebooknaam, maar een door Spotify zelf bedachte gebruikersnaam, 21jjnqcq6wjbpgyxikj763lrq. Spotify zegt hierover: "Omdat we de Spotify-ervaring willen verbeteren, worden de gebruikersnamen nu automatisch gegenereerd." ???
Hoe zorgt 21jjnqcq6wjbpgyxikj763lrq er voor dat ik meer plezier beleef aan Spotify? Hoe is een e-mail beginnend met de aanhef "Beste 21jjnqcq6wjbpgyxikj763lrq," gebruikersvriendelijker? Wat denken ze daar bij Spotify? We zijn allemaal nummers dus nummers zullen we zijn?

Desgevraagd antwoordde Spotify dat ik een nieuwe account kon aanmaken en dan een eigen profielnaam kon toevoegen. Die zou dan in de app te zien zijn. Het was echter niet mogelijk in een bestaande account je profielnaam te wijzigen. Ook was het niet meer mogelijk om afspeellijsten van je account mee te nemen naar je nieuwe account. Maar ik kon natuurlijk in mijn nieuwe account wel weer nieuwe afspeellijsten aanmaken. Dus, zij veranderen mijn naam, zonder mij ook maar iets te melden of te vragen, en als ik mijn naam terug wil, moet ik helemaal overnieuw beginnen! Hoe verbetert dat mijn Spotify-ervaring? Waar zit mijn voordeel? Wat heb ik verkeerd gedaan?

Ik weet wel wat ik verkeerd heb gedaan. Ik verkoos goedkoop boven gemak. Ik verkoos goedkoop boven kwaliteit. En ik heb er spijt van! Ja, ik weet, er zijn programmaatjes waarmee je de lijsten van de ene naar de andere streamingdienst kan overzetten, maar dat gaat zo vaak mis, dat je er toch nog heel veel werk aan hebt.
Daarom geef ik ze nog één laatste kans, die sukkels van Spotify. Ik verwacht dat ze bij zinnen komen en het mogelijk maken om ook in bestaande accounts je profielnaam te wijzigen. Maar als dit niet binnenkort verandert, ga ik terug naar Apple Music. En met 'binnenkort' bedoel ik de komende dagen. (Of weken of maanden, ik weet niet precies wanneer de maat vol is en ik terug ga naar Apple Music, dus hou er nou eens over op!)

Groetjes,
21jjnqcq6wjbpgyxikj763lrq