Translate

06 januari 2018

kan je kaas invriezen

Er zijn mensen die er een hekel aan hebben, maar ik hou ervan. Boodschappen. Ja, niet om ze te doen, maar om ze te hebben. O, wat heb ik graag boodschappen in huis. Heel veel boodschappen. Het liefst ook van alles een flinke voorraad, gewoon voor het geval dat, ja, dat je onverwacht een aantal weken thuis zit opgesloten, maar je voldoende gel en mesjes hebt om je toch iedere dag glad te kunnen scheren. Jammer genoeg bestaan er ook bederfelijke boodschappen. Gelukkig kan je die meestal invriezen, voor het geval dat, ja, dat wittebrood ineens verboden wordt door de gezondheidsmafia en jij dan toch nog weken dagelijks weekendbollen naar binnen kunt werken. Maar, en ja, dit is vreselijk, er zijn ook boodschappen die én bederfelijk zijn én niet ingevroren kunnen worden. Er zijn mensen die zeggen dat je in principe alles kan invriezen, maar ontdooi een ingevroren verse aardbei en je krijgt een compleet andere vrucht. Nee, je kan iets pas goed invriezen als je het na ontdooien ook als zodanig herkent, zowel qua vorm als qua smaak. Dus ook het ouderwetse "inmaken" biedt hier geen oplossing, want daarmee veranderen vorm en smaak significant. Dat brengt mij bij de vraag: kan je kaas invriezen?

Kijk, ik wil niet zonder kaas komen te zitten. En als ik zeg kaas, bedoel ik belegen kaas aan een stukje. Zo'n onhandige driehoek. Zo'n stuk dat je met een kaasschaaf niet kan schaven en waar je met een mes geen gelijke blokjes van kan snijden. Dat bedoel ik dus met kaas. Maar ja, dat is wel kaas die je niet ruim op voorraad kan hebben. Na een week of twee zitten er toch vaak al groene plekjes op zo'n kaas. Ja, die kan je er dan wel met minimaal een centimeter eromheen wegsnijden, maar met zo'n raar gat erin is voor mij de lol van zo'n stukkie kaas er toch af. Dus dit soort kaas op voorraad houden, dat gaat niet. Vandaar mijn vraag: kan je kaas invriezen?

Is het trouwens kan of kun? Ik kan de regels niet precies maar volgens mij ken beiden. Als ik echter op mijn gevoel af ga, klinkt 'kan' toch meer als een mijmerende retorische vraag, "Kan men ooit vreedzaam met elkaar leven?", en klinkt "kun" toch meer als een soort opdracht, "Ach lieverd, kun jij de kippen even op de vaas zetten?". Ik hou het daarom maar op de vraag: kan je kaas invriezen?

Nou, daar lopen op internet de meningen danig over uiteen, kan ik je melden. Zoek op “invriezen kaas” en je vindt heel veel informatie over kaas in het algemeen en kaas in het bijzonder, maar nooit een simpel, doch uiterst doeltreffend, ja of nee. Het is een “nee tenzij” of een “ja mits”. Men is het er over eens dat zachte kazen als brie niet zijn in te vriezen. Harde kazen als parmezaan laten zich volgens de meesten wel goed invriezen. Maar zo’n fijn stukje belegen kaas, daar wordt men het niet over eens. Veel mensen zeggen van niet, maar een minstens evenzo grote groep zegt dat het prima gaat. Tja, blijf ik toch mooi zitten met de vraag: kan je kaas invriezen?

Zoals zo vaak zal ik het dus weer zelf moeten uitzoeken. Zelf ervaren of het kan of niet. Zelf mijn nek uitsteken om deze prangende vraag beantwoord te krijgen. En van de regering hoef je op dit gebied ook al niks te verwachten. Nee, die denkt ook, zoek het lekker zelf uit! Ik zal dus zelf tijd en geld moeten steken in kwalitatief wetenschappelijk onderzoek om deze vraag ooit afdoende beantwoord te krijgen. En eigenlijk is dat ook wel goed zo. Immers, de beste leerschool is toch altijd nog "ervaring".

Groetjes, Salvatore

Geen opmerkingen:

Een reactie posten