Translate

20 januari 2013

Mutsjesdag

Ja inderdaad. Mutsjesdag. Naar analogie van Rokjesdag, het bekende boek van de veel te vroeg overleden Martin Bril. Mutsjesdag dus. En nee, dan doel ik niet op té-korte-rokjesdag. En nee, dan heb ik het ook niet over de vrouwen uit een documentaire van Michiel van Erp. (Trouwens, waarom worden vrouwen in zijn documentaires altijd zo mutserig afgeschilderd? En waarom komt hij daar altijd mee weg? Omdat hij homo is zeker? Maar dit even tussen haakjes.)
Nee, nee, nee. Als ik mutsjesdag zeg, dan bedoel ik ook mutsjesdag. En dit jaar viel mutsjesdag op 14 januari.

Het jaar begon met temperaturen die deden denken aan het vroege voorjaar. Het was gewoon warm. Voor de tijd van het jaar, dat dan weer wel, maar toch zo warm, dat iedereen blootshoofds buitenshuis ging. Echter, op 14 januari kwam daar verandering in, want toen werd het koud. En prompt zag je ze ineens. Mutsen. Kinderen met mutsen, ouders met mutsen, grootouders met mutsen, recreanten met mutsen, forensen met mutsen, wandelaars met mutsen, fietsers met mutsen. Zelfs in goed verwarmde warenhuizen en supermarkten zag je hordes mutsen. Kortom, mutsjesdag!

En wat voor mutsen! De meest wanstaltige exemplaren. Waar verkopen ze die dingen? Mutsen met vlechtjes. Mutsen in oogverblindende felle kleuren. Gebreide mutsen, maar ook mutsen van vilt! Mutsen met oren. Ja, met oren! Mutsen met bont. Zelfs mutsen die eruit zien als een kapsel, de harige muts. Mutsen met veters. Mutsen met merknamen. Mutsen met een belachelijke punt eraan. Mutsen met bolletjes! Mutsen met een eland gewei. Ja, ik heb zelfs een opblaasmuts gezien. Een soort zwembandje voor je hoofd. Moet heerlijk warm zitten, maar je loopt natuurlijk compleet voor schut!

Het kan niet anders, mutsdragers zijn zeer zelfverzekerde figuren, die het niet uitmaakt wat anderen van hen denken. Ze zijn zo trots op hun muts dat ze hem zelfs tijdens het boodschappen doen ophouden. Hallo, je bent binnen! Deze ruimte is verwarmd. Hier is geen enkele noodzaak om zo'n lelijke muts te dragen! Maar nee, de muts blijft stevig op hun hoofden. De muts afdoen wordt niet eens overwogen. En zo sta je, zelfs bij de warme bakker, ineens tussen de mutsen! Mutsdragers kennen geen schaamte!

Het is dat er in deze tijd van het jaar nauwelijks toeristen in ons land verblijven, anders zouden we op slag van het klompen imago af zijn. In plaats van altijd maar te refereren aan de koffieshops, zou men ons typeren door de lelijke muts. En dan wel mutsen waarvoor je flink hash gerookt moet hebben om ze te kunnen ontwerpen en zeker om ze te willen dragen. Wat een mutsen!

Ik haat mutsjesdag. ik haat die hele periode. Ik haat sowieso alle dagen onder de 20 graden. Maar een muts zal je mij nooit zien dragen. Ik ben niet báng voor de vorst, ik háát de vorst! Het is een principe kwestie. Ik ben geen watje, ik ben een Spartaan. Misschien doe ik hooguit mijn kraag iets omhoog, maar dan toch alleen bij -18 en een straffe oostenwind. Nog steeds stap ik, ook in de winter, met natte haren, zo onder de douche vandaan, net als vroeger, zonder muts, op de fiets. Nou ja, tegenwoordig stap ik dan in een auto met standverwarming, maar daar gaat het niet om. Ik draag geen muts!

Waar mijn aversie tegen mutsen vandaan komt, ik weet het niet, maar het is wel een feit. Nee, het is geen fobie of angst, het is gewoon oprechte walging. Ik vind het vreselijke dingen. Ik bedoel, je loopt natuurlijk al voor gek mét zo'n muts op je kop, maar als je hem afdoet, zit je haar zo in de war, dat je nog steeds voor joker loopt. En dat trekt dan de hele dag niet meer bij. Iedereen kan de hele dag door zien dat jij die ochtend een muts op je hoofd hebt gehad. Kijk, als je kaal bent, heb je daar geen last van. Als je kaal bent, moet ik toegeven, heeft een muts nog een functie, namelijk je hersens tegen de kou beschermen. Maar meiden met het prachtigste haar - een functionele en natuurlijke bescherming van de hersens tegen de kou - verstoppen het onder zo'n lelijke muts! Waarom? En dan doe je zo'n muts af, en dan is het haar zo statisch dat het rechtop alle kanten op staat. Sta je daar als menselijke ragebol. Wat is daar nu leuk aan?

Maar, eerlijk is eerlijk, er zit ook een andere kant aan dit verhaal. Zonder al die mutsen in het straatbeeld, kon ik mij niet verwonderen over en vergapen aan zoveel lelijkheid! Eigenlijk geniet ik stiekum van die wanstaltige exemplaren en hun dragers. Dus net als rokjesdag, is ook mutsjesdag voor mij iets om naar uit te kijken en van te genieten. Al zal ik dat natuurlijk nooit toegeven!

Salvatore Cocco
20 januari 2013