Translate

26 september 2015

hoe kan dat nou

Denken jullie ook dat het een puinhoop is in de wereld? Overal aanslagen, oorlogen, miljoenen vluchtelingen. Het nieuws brengt je het ene na het andere drama. En toch, als je de feiten bekijkt, leven wij waarschijnlijk in de vreedzaamste periode uit de hele geschiedenis!
Uit onderzoek door o.a. Steven Pinker (evolutionair-psycholoog) en Max Roser (University of Oxford) blijkt dat het aantal doden door oorlogen tussen de jaren 1400 en 1945 vrij constant was. In de meest vreedzame periodes gingen er toen 2 mensen op de 100.000 dood en in tijden van oorlog liep dat op tot 100 mensen, zoals tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648), de Napoleonitische oorlogen en de Tweede Wereldoorlog. Maar vanaf 1945 wordt er een sterk dalende trend waargenomen. Op dit moment ligt het aantal oorlogsdoden op nog geen 0,5 per 100.000 aardbevingsramp per jaar. Een nog veiliger tijd lijkt daarmee haast onmogelijk!
Maar ook het aantal moorden is ongekend laag op dit moment. In het jaar 1300 kwamen in Nederland bijvoorbeeld 45 mensen op de 100.000 om door toedoen van een ander. Dat daalde naar 25 zo halverwege 1500 en in onze Gouden Eeuw was het nog verder gedaald naar 6. Tegenwoordig is dat nog maar 1,1 mens per 100.000 inwoners, het laagste cijfer ooit!
Volgens de feiten leven we dus in de veiligste tijd ooit! Hoe kan het dan dat we ons toch zo onveilig voelen en we overal om ons heen dood en verderf zien?

Weet je wat ook zo gek is, dat hele volksstammen soms kennis blijven uitdragen, die compleet onjuist is. Neem bijvoorbeeld het volgende. We weten dat we genoeg moeten drinken. Liefst water, maar zeker geen koffie! Koffie heeft immers juist een averechts effect. De cafeïne in koffie heeft een vochtafdrijvende werking, je gaat er meer van plassen. Dus een kop koffie telt niet als vocht. Tenminste, dat zegt men, dat denken we. Maar dat blijkt helemaal niet waar te zijn! Ja, cafeïne heeft wel een vochtafdrijvende werking, maar met een kop koffie krijg je toch vooral een flinke plens water binnen. Het effect van de cafeïne is echt te verwaarlozen. Er zijn inmiddels verschillende onderzoeken naar gedaan en er wordt nauwelijks enig verschil gemeten tussen het drinken van water en het drinken van koffie. Hoe kan het dan toch dat we nog steeds denken dat koffie niet meetelt bij je dagelijkse vochtconsumptie?

Je hoort het vaak. Tijdens grote danceparty's wordt veel xtc gebruikt. Het lijkt wel of iedereen op zo'n feessie aan de pillen gaat. En de gebruikers worden ook steeds jonger. Drank en drugs, Lil' Kleine zingt erover, daar zegt iedereen 'ja' tegen. Echter, uit een grote, door het Trimbos Instituut gehouden enquête, blijkt dat slechts 3,7% van de tieners ooit xtc heeft gebruikt. De overgrote meerderheid van 96,3% weet dus NIET wat het is. Hoe komt het dan dat ik denk dat iedereen op die feesten aan de pillen gaat? Hoe kan dat nou?


Salvatore Cocco