Translate

24 februari 2018

ik ben niet normaal

“Doe eens normaal man!”
“Doe effe lekker zelf normaal, haha!”
Komt deze dialoog u ook bekend voor? Woorden van gelijke strekking waren in 2011 onderdeel van een debat tussen een zeker lid van de tweede kamer en de toenmalige minister president. Er werd destijds in de media schande van gesproken, zulke teksten hoorden niet in het parlement, terwijl het toch gewoon normaal Nederlands is.
Vriendinnen verzuchten onder elkaar over hun partners: “Er kan ook nooit eens iets normaal gaan.” En ouders trachten het ongewenste gedrag van hun kroost te corrigeren met: “Normaal doen! Nu!”

Maar ... wat is dat eigenlijk, normaal? Wanneer is iets normaal? Wanneer doe je normaal?

Volgens Van Dale is normaal, gewoon, volgens de regel, wat het meest voorkomt. Volgens die betekenis zijn is transgender zijn dus niet normaal. Nee, want naar schatting voelt slechts 0,6 procent van de mensen zich niet passen bij hun geboortelichaam. Dat is dus zeker niet wat het meest voorkomt. Maar wat een ophef toen men in het satirische cabaretprogramma VI dat ook als zodanig benoemde. Men sprak zelfs van discriminatie.

Ja, mensen worden vaak boos als je zoiets zegt. Zij denken dan dat je bedoelt te zeggen dat iets gek of raar of zelfs ongepast of ongewenst is. Maar dat is niet normaal! Die betekenis heeft het helemaal niet! Dat maken mensen er zelf van! Normaal is geen waardeoordeel, maar een constatering. Wat het meest voorkomt is normaal en al het andere is daarmee niet normaal. Maar is al het andere dan ook abnormaal? Nee! Nadrukkelijk, nee! Abnormaal is volgens Van Dale pas iets als het in ziekelijke richting afwijkt van de norm. Dus aan abnormaal zit wel degelijk een waardeoordeel vast.

Maar als je het zo bekijkt, dan ben ik ook niet normaal. Ik denk best vaak heel anders over dingen dan de gemiddelde Nederlander. Dan ben ik dus per definitie al niet normaal. En dan ben ik ook nog eens half Italiaans en half Nederlands. Dat is ook niet normaal. En ik vind het heerlijk om een witte snee brood met boter en pindakaas lekker in de thee met suiker en melk te dopen en dan de slap geworden boterham naar binnen te zuigen. Nou, dat is zeker niet normaal, dat is misschien zelfs wel abnormaal! Maar who cares! Maak je druk! Ik doe dat gewoon, wat een ander er ook van vind. Ik val er niemand lastig mee, en als je het niet kan aanzien, dan kijk je maar even weg. Itsa simpel!

Wie is er eigenlijk wel normaal in Nederland? We hebben alleen al 324 politieke partijen. Dat is toch niet normaal (mondiaal gezien)! En datzelfde geldt voor religies. Als je het in Nederland niet met elkaar eens bent over de hoeveelheid doopwater die de dominee gebruikt, begin je gewoon een eigen kerk. Daarom zijn er in Nederland 856 verschillende religieuze stromingen. Dat is toch ook niet normaal. Je vraagt je af, bestaat er wel zoiets als normaal? Maar ja, als niet normaal zijn de norm is, komt niet normaal zijn het meest voor en dus is niet normaal zijn in Nederland gewoon normaal! Hoera!

Groetjes, Salvatore