Translate

11 maart 2019

Vleesch, goed voor U

Wij mensen, wij zijn omnivoren. Dat wil zeggen, ons gebit, onze maag, ons darmstelsel, ja, alles is erop gericht om zowel plantaardig als dierlijk voedsel te kunnen verwerken. We kunnen dus eten wat voorhanden is en zijn zelfs in staat te overleven op een dieet van enkel plantaardig voedsel. Maar we kunnen ook, en dit weten weinig mensen, heel goed leven op een dieet van louter dierlijk voedsel. Neem bijvoorbeeld de Inuit (vroeger ook wel Eskimo's genoemd), die eten alleen maar vlees en vis. Dat kan ook niet anders, want waar ze leven is het veel te koud om groenten te verbouwen. Kennelijk maakt wat je eet dus helemaal niet zoveel uit om een gezond en lang leven te leiden.

Nu is het zo dat wij mensen in de loop der tijd een zeker denkvermogen hebben ontwikkeld. Dat wil zeggen, naast het waarnemen en onderzoeken van feitelijkheden, ontwikkelen we ook meningen en theorieën. En we denken wat af. Dat is enerzijds een zegen, maar anderzijds ook een vloek. Kijk, met een op feiten gebaseerde theorie is niet zo veel mis, maar het wordt riskant als er zonder feitelijke grondslag zomaar wat wordt geroepen, zoals bij de Partij voor de Dieren vaak het geval is of bij het Forum voor Democratie of bij die sekte van Gekke Geert, de Partij Van de Verzinsels. Die lanceren de ene na de andere mening en presenteren die dan als feit. Dictators als Kim Jong-Un, Poetin, Erdogan en Trump hebben daar ook een handje van. Zij doen alles om hun gelijk te halen, zelfs glashard liegen.

Maar helaas zijn er altijd mensen die de leugen geloven. Dat komt omdat die leugen hun eigen mening bevestigd en feitenkennis over het onderwerp geheel ontbreekt. Sterker nog, ze negeren de feiten liever en noemen de feiten nepnieuws, omdat de waarheid hen niet past. Veganisten hebben daar bijvoorbeeld een handje van. Die beweren bijvoorbeeld dat vlees slechts is voor een mens, daarmee volledig voorbijgaand aan het feit dat de eerder genoemde Inuit, ondanks hun eenzijdige vleesdieet, zo gezond zijn als een vis. Hartkwalen en kanker komen onder Inuit zo weinig voor, dat zelfs wetenschappers nu onderzoeken wat we van die levensstijl en met name hun voedingspatroon kunnen leren. Maar nee, veganisten willen iedereen aan de soya en het zangzaad hebben.
Ja, zeggen ze dan, als mensen hun eigen dieren zouden moeten slachten, zou niemand meer vlees eten. Maar dat is natuurlijk volslagen onzin. Ik zeg je, als ik zelf mijn eigen aardappels zou moeten rooien, zou ik die dingen ook niet meer eten. Dan pluk ik nog liever een kip, dan dat ik ooit nog aardappels schil.

Ik vind trouwens wel, dat je dieren goed moet behandelen. Zowel voor, tijdens, als na de slacht. Dus die bio-industrie moet echt wel een tandje diervriendelijker en misschien zelfs wel helemaal worden afgeschaft, maar dat is wat anders dan vlees helemaal uit ons menu verbannen. Nee, als ik ooit bij een brandende schuur moet kiezen wie ik ga redden, de boerin of haar varken, dan zal ik toch altijd kiezen voor de boerin. De kans dat zij mij dan als dank een lekker stukje varkensvlees aanbiedt, is altijd nog groter dan dat het geredde varken me als dank een boerin schenkt. En wat moet ik nou met een boerin? Ik woon midden in de stad!

En dan is het nu tijd om een ander element in te brengen, namelijk bangmakerij. Het eten van vlees, zo wordt immers beweerd, is heel slecht voor het klimaat, daar gaat de zeespiegel van stijgen en komen extreme stormen van, want vlees brengt heel veel CO2. Dus, zo wil men ons doen geloven, als je het klimaat een warm hart toedraagt (wat in dit geval misschien niet zo'n passende uitdrukking is), laat je het vlees staan. Maar is dat wel zo? Is de bijdrage van vlees werkelijk zo groot? Welnee, natuurlijk is dat niet zo, want anders was ik er niet over begonnen. De totale landbouw-, veeteelt- en visserijsector samen, is verantwoordelijk voor nog geen 10% van de totale CO2 uitstoot in Nederland! Dus zelfs al stoppen we nu subiet met alle veeteelt, dan scheelt dat bijna niks qua CO2 uitstoot. Het is daarmee echt totaal zinloos om, in het belang van het klimaat, te minderen op vlees. Het is immers niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat. Laat je dus niet bij de neus nemen. Vlees is niet ongezond en het effect op het klimaat is bijzonder klein. De enige echte valide reden om geen vlees meer te eten, is dus omdat je het zielig vindt voor het dier. En daar heb ik begrip voor. Als je echter wat voorn het klimaat wil doen, moet je niet stoppen met vlees eten, maar moet je stoppen met vliegreizen maken en auto rijden. Dat scheelt namelijk wél substantieel, wel meer dan 50% van de totale CO2 uitstoot in Nederland. Kijk, dan maken we pas echt grote stappen. Misschien ook wel letterlijk en dat is dan weer heel gezond.