In alle consumentenprogramma's zeggen ze het tegen je: met overstappen kan je honderden euro's per jaar besparen. Dus heb ik eens de moeite genomen om drie dingen te onderzoeken, namelijk de autoverzekering, de zorgverzekering en het gas en licht. Ik hoor overal dat ik qua zorgverzekering bij een dure maatschappij zit en datzelfde geldt voor de energieleverancier, dus ik maakte al plannen over hoe ik die honderden bespaarde euro's zou gaan uitgeven.
De autoverzekering die ik heb is al spotgoedkoop vanwege een groepskorting via het werk van mijn vrouw. Maar toch beloven verschillende verzekeraars dat ze nóg goedkoper zullen zijn. Nou, echt niet! Als ik het hetzelfde pakket hou, ben ik overal tientallen euro's duurder uit! Die ga ik dus echt niet veranderen!
Bij de zorgverzekeraar leek het erop dat ik succes zou boeken. De basispremie was soms lekker laag. Maar ja, dan werd er bijna niks vergoed. En ik word toch een dagje ouder, dus tandarts en fysio heb ik wel graag in mijn pakket! Wat denk je? Het ontloopt mekaar weinig. De een is iets lager, de ander gelijk of iets hoger, maar het scheelt zeker geen honderden euro's! Het grootste prijsverschil was een kleine 13 euro, per jaar! Nou, voor 13 euro ga ik me niet al dat gedoe op de hals halen van overschrijven.
Maar bij de energieleverancier moest het toch lukken! Ik zit volgens iedereen bij de duurste leverancier van Nederland. Daar zou ik toch een flinke klapper kunnen gaan maken! Nou, forget it! De energienota bestaat voor het grootste deel uit vaste kosten. Die zijn in principe bij iedere leverancier hetzelfde. En de prijs van stroom of gas verschilt nauwelijks. Het verschil zit 'm vooral in de contractvorm. Als je een contract neemt, waarbij de prijs met de markt meebeweegt, heb je vandaag misschien een iets lagere prijs, maar volgende maand kan die hoger zijn. Nee, ik ben niet zo'n gokker. Ik wil een vaste prijs, met eventueel oplopende korting als ik langer klant blijf. Nou, dan blijk ik bij mijn "dure" energieleverancier met 25% vaste klant korting toch heel gunstig te zitten.
Kortom, laat je niks wijsmaken door programma's als Kassa en Radar of organisaties als het Nibud. Ja, als je een paardenverzekering hebt, terwijl je geen paard hebt, dan kan je besparen. Of als je allrisk verzekering bent voor je 10 jaar oude Nissan, ja, dan kan je mogelijk besparen, maar zelfs dan vind je het misschien wel prettig om het zo te houden. Als je dan tegen een paaltje rijdt, krijg je het in ieder geval vergoed. Ja, of je moet een hoog eigen risico hebben natuurlijk.
Conclusie: loop eens een keer door je verzekeringen heen of je niet ergens onnodig voor verzekerd bent. Want alleen met het schrappen van een onnodige verzekering kan je geld besparen. Met oversluiten alleen bespaar je niks!
Groetjes,
Salvatore