Translate

03 juni 2017

geluk

Als je de hoofdprijs in de oudejaarstrekking van de Staatsloterij wint, mag je van wel degelijk van 'geluk' spreken. Er doen immers zoveel mensen mee aan die loterij, dat de kans om 'm te winnen extreem klein is. Geluk dus. Zijn we dat eens? Mooi! Hou dat vast.

Als je echter diezelfde oudejaarsdag je auto in volle vaart tegen een boom parkeert, omdat je vriendin je net via de app heeft laten weten het in het nieuwe jaar openlijk met haar collega te gaan doen waar ze al jaren stiekem iets mee deed, en je dus die nacht met een hersenschudding en vele botbreuken eenzaam op je rug in een ziekenhuisbed ligt te kreunen in plaats van brassend en lallend met je vrienden door de stad te polonaiseren, tja, dan mag je van geluk spreken dat je nog leeft, maar niemand zal je om dát 'geluk' benijden.

Tenzij je natuurlijk blij mag zijn dat je zo gemakkelijk van die monstrueuze bitch afkomt en je stuurfout voortkwam uit louter vreugde en vrolijke opwinding. Tja, dan heb je ergens toch nog geluk. Als je dan ook nog de hoofdprijs in de oudejaarstrekking van de Staatsloterij wint, is de het 'geluk' helemaal compleet! Die paar weken revalidatie verbleken daarbij totaal.

Het wordt natuurlijk weer anders als het niet je vriendin was die appte, maar je echtgenote met wie je in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Als je dan de hoofdprijs in de oudejaarstrekking van de Staatsloterij wint, weet je dat de helft ervan naar háár toe gaat. Tja, dan lig je toch niet rustig. Niet dat je niet blij bent met de resterende 13,7 miljoen, maar je gunt háár die andere helft niet! Het 'geluk' wordt dan volledig overschaduwt door gevoelens van afgunst, onmacht en oneerlijkheid. Misschien was het nog mogelijk om via datum en tijdstip van het appje in een rechtzaak haar juridische 'recht' op de helft van de prijs aan te vechten, maar ja, dat appje heb je meteen gewist, vandaar ook die stuurfout. Kortom, geen geluk, maar een heus drama!

Ik wil maar zeggen, of je iets ervaart als 'geluk' hangt erg af van de omstandigheden. Je kan gelukkig worden van een eerste zwak straaltje ochtendzon dat een ontluikende lentebloem aanraakt, terwijl je op een ander moment dit sfeervol uitgelichte tere bloempje onopgemerkt vermorzelt onder je maatje 44. Het is dus allemaal relatief, afhankelijk van de situatie, van dat ene moment. Er bestaat dan ook geen gegarandeerde weg naar geluk. Alle boeken die daarover geschreven zijn, verbeteren vooral de financiële positie van de schrijvers en uitgevers, maar ze helpen je niet met het vinden van 'geluk'. Dat kan ook niet, want 'geluk', zo hebben we net vastgesteld, is immers in belangrijke mate relatief.

Bovendien wordt 'geluk' niet alleen bepaald door de omstandigheden, maar ook door je aard. Er zijn mensen die in alles het voordeel zoeken, maar er zijn er ook die in ieder voordeel het nadeel weten te vinden. Is het glas voor jou halfvol of halfleeg? Zelfs het winnen van de hoofdprijs in de oudejaarstrekking van de Staatsloterij kan voor bepaalde mensen aanleiding zijn volledig in de stress te geraken. "Wat moet ik met al dat geld? Straks komen ze allemaal bij mij aankloppen! Weet je wel hoeveel belasting ik moet betalen? En ik wil helemaal geen huis met een zwembad en een tuinman! Was dit lot maar aan mij voorbij gegaan. Ik heb ook altijd pech!"

Kortom, 'geluk' is een gevoel wat je niet kunt plannen of regisseren; het overkomt je. Maar als het je overkomt en je voelt 'het geluk', geniet er dan van! Sta er even bij stil, laat het goed tot je doordringen, realiseer je dat je je gelukkig voelt en zuig het op! Laat het doordringen in al je haarvaten en cellen van je hele lichaam. Adem het geluk in en hou het zo lang mogelijk vast, want voor je het weet, poef, is het weer weg.

Groetjes, Salvatore